Annons
67 gratis mallar till tavelväggar
Vi har satt ihop 67 stycken gratis mallar till tavelväggar. Alla mallarna går att redigera med vårt gratis tavelverktyg.
Vi vet hur svårt det kan vara att välja vad man ska hänga på väggarna hemma, och för att underlätta med det här arbetet har vi samlat massor av mallar på olika tavelväggar på den här sidan. Alla mallar är interaktiva och om du hittar en mall som du gillar och trycker på "Visa i verktyget" så kan du börja redigera och ändra i mallen och lägga till posters, passepartout m.m. Om du i verktyget laddar in en bild på ditt egna rum hemma kan du se hur slutresultatet skulle kunna se ut. Du hittar också inställningen "Mått" i verktyget som visar avstånden mellan vart du ska montera krokarna på väggen, så du inte själv behöver sitta och räkna på avstånd och ramarnas storlekar.
Här följer alla mallar du kan tänkas behöva för allt från mindre tavelväggar med två eller tre tavlor till större tavelväggar med massor av tavlor i olika storlekar. Du hittar också olika tekniker att hänga tavelväggar, så som centrerad mittlinje eller kvadratisk/rektangulär gruppering.
Annons
Mallar med få tavlor
Ibland kan det vara enkelt och snyggt med några få tavlor istället för en större tavelvägg. Här hittar du exempel på massor av sådana tavelväggar med några få tavlor i olika storlekar. När du använder några få tavlor är det ett utmärkt sätt att visa upp några speciella posters och motiv som du vill ska synas tydligt och få fullt fokus.
Annons
Mallar med många tavlor
Om du gillar tavelväggar med lite fler tavlor så har vi samlat massor av exempel på mer avancerade tavelväggar. Använd gärna någon av dessa mallarna med vårt verktyg. Fördelen med många tavlor är att det kan vara snyggare om man har en större väggyta och jobba med och inte vill ha så mycket tomrum, och man kan välja många posters och motiv och kombinera tonsättande motiv med neutrala för att skapa harmoni.
Annons
Tekniker
Det finns många olika tekniker när man hänger upp tavelväggar och här berättar vi om några av dem. Du kan använda dig av de exemplen som vi har skapat för varje teknik eller bara plocka med dig själva konceptet av tekniken och göra din helt egna variant.
Annons
Centrerad mittlinje
En centrerad mittlinje är en teknik där man låter tavlorna ha en tänkt mittlinje som går genom mitten av alla tavlor antingen vertikalt eller horisontellt. Ofta brukar det vara enklast att centrera horisontellt eftersom väggen oftast är bredare än vad den är hög. Tavlorna blir alltså centrerade runt sin mitt, och det gör det enkelt att lägga till många tavlor i olika storlekar och ändå få ett snyggt slutresultat som ser genomtänkt ut och är harmoniskt för ögat.
Exempel på centrerad mittlinje
Annons
Centrerad baslinje
En centrerad baslinje innebär likt en centrerad mittlinje att man centrerar alla tavlor efter en viss linje, men istället för mitten av tavlorna så centrerar man efter den nedre linjen på alla tavlor. Denna tekniken gör också att man enkelt kan kombinera flera olika tavlor i olika storlekar och variera mellan porträtt och liggandes och få ett snyggt mönster som slutresultat. För en vertikal tavelvägg så kan man centrera till vänster exempelvis.
Exempel på centrerad baslinje
Annons
Centrerad överkantslinje
En tredje variant av tekniken för centrerade linjer är att centrera efter tavlornas övre kant. Även denna tekniken tillåter många olika tavlor i olika storlekar, och om tavlorna har samma position på tavelkrokarna så gör denna tekniken det lättare att montera krokarna eftersom de borde sitta i samma linje på väggen. I en vertikal tavelvägg kan man exempelvis centrera tavlorna längs deras högra kant.
Exempel på centrerad överkantslinje
Annons
Rektangulär/kvadratisk gruppering
I en rektangulär eller kvadratisk gruppering försöker man få alla de yttersta kanterna på gruppen av tavlor att bilda en rektangel eller kvadrat. Det gör att avstånden mellan tavlor inuti den rektangulära eller kvadratiska gruppen kan bli olika storlekar, men tavelväggen i sin helhet ser ändå symmetrisk och genomtänkt ut. Prova gärna och se om det passar på din vägg hemma!
Exempel på rektangulär/kvadratisk gruppering
Annons
Horisontell marginal
Med en horisontell marginal mellan övre skiktet av tavlor och undre skiktet kan man skapa väldigt moderna och snygga tavelväggar. Det innebär alltså att man har som en horisontell skena som tydligt syns i mitten av alla tavlor, och sen kan man variera hur många tavlor, storlekar och mellan porträtt/landskap lite fritt ovanför och under den här tänkta skenan. Eftersom det är många tavlor inblandade kan det vara knepigt att hänga upp tavlorna, men slutresultatet kan se väldigt proffsigt ut.
Exempel på horisontell marginal
Annons
Vertikal marginal
En vertikal marginal å andra sidan är en skena mellan det vänstra skiktet av tavlor och det högra, och marginalen går uppåt istället för sidleds. Även här kan man variera hur många tavlor, storlekar och mellan porträtt/landskap lite hur man vill.
Exempel på vertikal marginal
Annons
Vertikal och horisontell marginal
En sista teknik vi vill visa upp är att kombinera den vertikala och horisontella marginalen. Då kan man skapa tavelväggar som har marginaler som formar ett "T" eller kanske ett "H" och placera ut tavlor efter det. Detta kan vara mer avancerat men ser också väldigt elegant ut om man får till symmetriska avstånd och en tydlig marginal.
Exempel på vertikal och horisontell marginal
Annons
Att hänga konst på väggarna
Konstnären Annette Landin delar med sig av sina bästa tips för hur man hänger konst på väggarna hemma
Canvastavlor
Du kan använda canvastavlor som ett alternativ till tavelramar på väggen. I denna artikeln pratar vi mer om canvastavlor och hur du kan använda dem.
Tavelramar i egna storlekar
Många tavelbutiker erbjuder möjligheten att köpa ramar i storlekar man väljer själv. För att underlätta att planera din vägg har vi också den möjligheten i vårt tavelverktyg
Annons